Aminek egipski

Pospolite nazwy:

Aminek egipski, Toothpick Ammi, Ammi visnaga, huan Xin Lian.

Opis rośliny:

Aminek egipski należy do rodziny Umbelliferae. To dwuletnia roślina, która ma wysokość do 1 metra, łodygę rozgałęzioną, liście podwójnie lub potrójnie pierzaste, białe, drobne kwiaty zebrane w baldachy złożone. Owocem są drobne rozłupki. Surowcem do produkcji preparatów leczniczych są owoce aminka egipskiego. Rośnie dziko w Azji Zachodniej, Afryce Północnej, na Maderze, Wyspach Kanaryjskich oraz w Europie Południowej.

Działanie:

Stosowany w leczeniu rozmaitych schorzeń serca, a także w chorobie niedokrwiennej serca. Aminek szybko powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych zwiększając dopływ krwi do serca.

Sposób użycia wg. protokołu Buhnera:

Buhner zaleca dawki od 250 do 300 mg rośliny dziennie

Skutki uboczne:

Kelina – substancja czynna Aminka egipskiego, może uwrażliwić skórę na światło, w związku z tym ostrożność zachować powinny osoby o jasnej karnacji, szczególnie podczas przebywania na słońcu. Ponieważ taki sam problem może występować w związku z antybiotykami stosowanymi w boreliozie oraz w związku z samą boreliozą, należy ze szczególną ostrożnością stosować tę roślinę.  W rzadkich przypadkach, zioło może wywoływać łagodne zapalenie wątroby lub żółtaczkę. Objawy mijają po zaprzestaniu leczenia tą rośliną.