Grzyb Reishi

Pospolite nazwy:

Grzyb Reishi,  Red Reishi Mushroom, Lakownica lśniąca, Ganoderma Lucidum, Ling Zhi.

Opis rośliny:

Ganoderma lucidum to grzyb należący do rodziny Ganodermataceae. Występuje we Wschodniej Azji. Kapelusz ma 8-25 cm średnicy, jest płaski, o kształcie półokrągłym lub nerkowatym. Początkowo cytrynowożółty, z czasem dość szybko zmienia kolor na żółtoczerwony,następnie ciemnieje do barwy purpurowej, purpurowobrązowej, w końcu czerwonoczarniawej.

Działanie:

Czerwone grzyby Reishi mają szereg zastosowań:

  • osłabiona odporność – dzięki wysokiej zawartości triterpenoidów i wielocukrów Reishi ma silne odpornościowe działanie
  • reumatoidalne zapalenie stawów – ze względu na działanie immunostymulujące i przeciwzapalne ma potencjalnie pozytywny wpływ w chorobach autoimmunologicznych jak np. reumatoidalne zapalenie stawów
  • działanie odtruwające – wspomaga oczyszczanie organizm z substancji toksycznych
  • zaburzenia czynności wątroby – Reishi ma działanie hepatoochronne, wspomaga regenerację komórek wątroby
  • zmęczenie – ma pozytywny wpływ na zmęczenia różnego pochodzenia
  • bezsenność i niepokój – ma pozytywny wpływ w problemach z bezsennością i niepokojem
  • problemy układu sercowo-naczyniowego – Reishi pozytywnie działa na szerokie spektrum problemów sercowo-naczyniowych, wykazuje zdolność zmniejszania poziomu tłuszczów we krwi, obniżania ciśnienia krwi, obniża krzepliwość krwi
  • choroby nowotworowe – Reishi ma długą historię w zapobieganiu i leczeniu raka
  • starzenie się – Reishi ma znaczący wpływ na proces starzenia się, działa jako silny przeciwutleniacz, tradycyjnie znany jako „grzyb nieśmiertelności“.

Sposób użycia wg. protokołu Buhnera:

Buhner zaleca stosowac Grzyby Reishi w postaci nalewki lub wywaru.

Przepis na nalewkę wg.Buhnera:

Nalewkę należy przygotować w stężeniu 1:5 na alkoholu 20%, tzn. 1 część grzybów na 5 części alkoholu 20%.

Grzybów Reishi zażywa się więcej więc warto przygotować nalewkę od razu z 200 g grzybów. Wówczas potrzeba 200 g grzybów Reishi i 1 litr alkoholu 20% (aby go przygotować potrzeba 200 ml spirytusu i 800 ml wody lub można użyć wódki 40% i wówczas użyć 500 ml wódki i 500 ml wody).

Aby nalewka była bardziej efektywna, najpierw należy przygotować wywar z grzybów Reishi. 200 g grzybów dodać do odpowiedniej ilości wody i gotować na małym ogniu przez 30 min od momentu zagotowania. Gdy wywar wystygnie (wraz z grzbami, grzybów nie wyrzucamy!) dolać odpowiednią ilość alkoholu. Przechowywać w zamkniętym naczyniu przez 2 tygodnie. Przefiltrować.

Stosować: 45 kropli nalewki 3x dziennie.

Wywar:

2-5 gram Grzybów Reishi dodać do 1 litra wody. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny, bez przykrycia, do momentu aż ilość wody zredukuje się do 2/3. Ostudzić. Spożywać wieczorem przez snem lub w ciągu dnia w trzech równych porcjach.

W ostrych przypadkach zwiększyć ilość użytych Grzybów w miarę potrzeb.

Skutki uboczne:

Po stosowaniu grzybów Reishi można odczuwać zawroty głowy, suchość w jamie ustnej, przełyku, może dochodzić do wysuszenia śluzówki nosa, zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, luźnych stolców, skórnych reakcji alergicznych. Objawy te występują zwykle w początkowej fazie stosowania grzybów, opisane reakcje są normalne i nie są wskazaniem do przerywania stosowania preparatu.

Przeciwwskazania:

Grzyby Reishi są przeciwwskazane dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci do 3 roku życia.

Interakcje:

Reishi wykazuje interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, lekami immunosupresyjnymi, chemioterapeutykami oraz Cytochromem P450.

Zioło dostępne w sklepie Lymeherbs.pl sprawdź tutaj